slideshow s moi snimki:)

песни

четвъртък, 18 март 2010 г.

Живот в центъра на трептенето



Център на трептенето- този термин е познат на всеки тенисист и безболист. Случвало ли ви се е да ударите топката с онзи идеален център на тенис ракетата, при който дланта ви усеща прилив на сила? Бухвалката е улучила топката в центъра на трептенето.

При такъв удар ръката ви не изтръпва, а топката рикушира с най-голяма сила. Ударът е бил точен и вие сте го усетили. За да познавате това усещане, не е необходимо да въртите тенис хилка или бейзболна бухалка. Онова, което законите на физиката са заложили в центъра на трептенето на една ракета, Бог е заложил във вашия живот. Това е зона, област, територия, в която е поставено да обитавате най-удобно. Бог така е конструирал криволиците на вашия живот, че да паснат съвършено на големия пъзел, който реди Той. И ако вие откриете мястото си, всичко останало също идва на своето място. Ами ако още не сме го намерили? Тогава накъде да се обърнем? Къде да отидем? Това, което е необходимо да изследвате е в както се състои...
...вашата уникалност.

Леонардо да Винчи е сътворил една Мона Лиза. Бетховен е съчинил една Пета симфония. А Бог ви е създал в един единствен екземпляр- уникални.! Разровете дълбоко, като златотърсач, за да откриете самородните залежи на злато, скрити дълбоко във вас.

Когато бях на шест годинки, баща ми ме изпращаше да му помагам. Връчваше ми голям магнит и ме пращаше със специална мисия около къщата. Само един поглед върху моите инструменти и човек веднага можеше да отгатне каква е моята мисия- да събирам изгубени гвоздеи...:)

Погледнете се само. С каква свръхестествена ловкост боравите с цифри! С какво неутолимо и неумолимо любопитство анализирате химически процеси! С каква потресаваща лекота разчитате инжинерни проекти. Околните се прозяват и клюмат, а вие искате още. „това е работа за мен”, си казвате, вглъбени в чертежите.

Вслушайте се в тази мелодия. Никой друг не я чува като вас!

Докато пиша това, се сещам за деца от предучилищна възраст. Дали са им различни инструменти и те ги разглеждат. В такива стаи ние чуваме само ужесяваща какафония. Бог обаче чува нещо съвсем друго. За Него това е симфония.

Един петгодишен малчуган е седнал пред обсипана с пастели масичка. Не казва почти нищо. Другите деца отдавна са приключили с рисунките си, но той продължава да се взира в своята. Цветовете са завладели въображението му. Той се е захласнал пред обаянието на тюркоазено зеленото, на турско синьото и на теменужено виолетовото. По-късно, стискайки шедьовъра в ръка, той ще тича към мама и тате, за да им покаже поредното си постижение.

Друго момче от класа се интересува не от рисунките и разказите. Вечно е на предния чин, вечно изпитва търпението на учителите. Той привлича чуждото внимание и постоянно търси реакции у околните.
„Ела с мен. Нека пробваме това...”

Безразсъдни занимания на незначителна възраст? Или едва доловими намеци за скрити страни? Аз гласувам за второто. Мълчаливото момче с влечение към багрите може някой ден да декорира стени и изрисува стенописи. А момчето, което търси внимание може след време да стане говорител на някоя програма или онеправдана прослойка на обществото.

Какво да кажем за нас? Нашият Създател дава поръчение на всеки човек „според неговите уникални способности” (Матея 25:15). А когато ни призовава, Той ни и подготвя. Кое е онова, което винаги ви е идвало отръки? Кое е онова, което ви доставя удоволствие? Застанете на това кръстовище и вижте в какво се състои вашата уникалност. Във вас има нещо неповторимо. Скрита „Божествена искрица”. Необикновен призив за необикновен живот! „На всеки от нас Духът е дал специален начин, който да служи на другите” 1 Кор 12:7. Време е да забравим всички оправдания. Да не би Павел по-горе да пише „някои от нас” или „малцина от нас”? Вникнете в съвета му, който казва: „Нашата роля е да останем в границите на Божия план за нас” (2 Кор 10:13). Изяснете си какво означава това конкретно за вас.

Не се мъчете да овладявате заложби, които нямате. Не ревнувайте другите за силните черти на техния характер. Вместо това извлечете нсй-доброто от себе си! Апостолът напомня „Да разпалваш дарбата от Бога, която имаш” 2 Тимотея 1:6. А смисълът на това е да ...

...Отдаваш значимото на Него...

Всяко нещо идва от Него и съществува за Него. Ние съществуваме, за да показваме Неговата слава. Ролята ни е да служим като платно на четката Му...

...всеки ден от живота си...

Центърът на трептенето. Вашият център на вашата перкусия. Нали знаете? Животът ви си има сценарий. В биографията ви е вплетена червена нишка. Вие имате заложби да правите нещо така, както никой друг не би могъл да го направи. Когато го откриете и запретнете ръкави, усещането е необисуемо. Всеки човек има нужда да разбере как да открие мястото, на което пасва най-добре. Да започнем с вас!

Няма коментари: