slideshow s moi snimki:)

песни

четвъртък, 20 ноември 2008 г.

Моркови, яйца и кафе


Предлагам ви нещо, което може да ви накара да гледате по друг начин на морковите, яйцата и кафето:))

Една дъщеря отишла при майка си да й разкаже за себе си и за трудностите, които преживява. Тя не знаела как да се справи и била готова да се откаже. Тъкмо преодолявала една трудност и вече изниквала друга в живота й. Това я уморявало и я карало да се чувства много отчаяна.
Майка й не казала нищо в отговор. Просто я хванала за ръката и я завела в кухнята.
Напълнила три тенджери с вода и сложила всяка една от тях на силен огън. В първата сложила моркови, във втората- яйца, а в третата- зрънца кафе. Така тя ги оставила да се варят и седнала, без да каже нито думичка.
След двадесет минути изключила печката. Извадила морковите, яйцата и кафето, като ги поставила в отделни съдове.
“Какво виждаш”, попитала тя дъщеря си.
“Mоркови, яйца и кафе”, отговорила дъщерята.
Майка й я накарала да се приближи и да пипне морковите. Тя го направила и забелязала, че били омекнали. След това майка й я накарала да вземе едно яйце и да го счупи. Когато обелила черупката, тя видяла едно твърдо сварено яйце.
Най-накрая, майката накарала дъщеря си да си сипе чаша кафе. Момичето се усмихнало доволно, когато усетило прекрасният аромат на кафе, който се носел във въздуха. “Какво озна чава всичко това, мамо?”, попитала тя.
Майка й й обяснила, че морковите, яйцата и кафето били подложени на едно и също изпитание- кипящата вода. Само че те реагирали по различен начин. Морковите влезли в огъня здрави, твърди и изглеждало, че нищо не може да ги промени. Но малко след това, подложени на силния огън, омекнали и станали слаби. Яйцето било чупливо. Само една тъничка черупка защитавала меката сърцевина. Но след като били в кипящата вода, то станали здраво и твърдо. Но нещо уникално се било случило със зрънцата кафе. Те били променили водата и сега тя ухаела с невероятен аромат!
“Кое от тях си ти, моето момиче?”, попитала майката. “Когато огненото изпитание почука на вратата, как реагираш? Като моркова, яйцето или кафето?”

Помисли върху това:
Като моркова ли си, който изглежда толкова здрав и твърд външно, но има колебливо сърце и когато в живота дойде буря, когато наоколо кипи, ставаш мек и губиш цялата си сила?
Или може си като яйцето, което дори и меко отвътре, когато дойде смърт, финансова загуба или някое друго изпитание, ставаш твърд и корав? Изглежда ли твоята обвивка мека и лесно чуплива, но вътре в нея има здрав дух и твърдо в изпитанията сърце?
Или си като зрънца кафе? Кафето всъщност променя врящата вода, самото обстоятелство, което донася болката. И когато стане най- горещо, разнася своя аромат и прекрасен вкус наоколо. Ако си като кафето, тогава, когато нещата изглеждат най- зле, ти се чувстваш по- добре и променяш ситуацията около теб. В най-тъмните часове и най-големите трудности, вдигаш ли се на едно по-високо ниво? Как реагираш на проблемите? Като морков яйце, или кафе? Като кое от трите?
Нека да преживеем достатъчно щастие, което да ни направи сладки, достатъчно изпитания, за да ни направят силни, достатъчно мъка, за да сме човешки същества и да можем да състрадаваме на другите и достатъчно надежда, за да сме щастливи.
Най- щастливите хора на земята нямат всичко. Те просто вземат най- доброто от всяко обстятелство в живота си. Доброто бъдеще идва винаги след забравеното минало и ти не можеш да напредваш в живота, докато не се оттървеш от миналите грешки и тревоги.
Има толкова много хора, които те карат да се усмихваш, когато имаш нужда от това, които ти помагат да видиш красивата страна на нещата в моменти, когато се чувстваш обезсърчен, хора, чието приятелство и подкрепа оценяваш. Бъди и ти такъв. Позитивен човек. Носещ радост и даващ любов на всички около теб. Разпръскващ аромат.
Много по- лесно е да се възпита едно дете, отколкото да се промени някой
възрастен. Това е истината.
Нека всички да бъдем КАФЕ!!!

събота, 15 ноември 2008 г.

Имам ли любов- тест


Имам ли любов- тест
Имам ли Любов? - Всички казваме, че обичаме, но дали в действителност е така или всичко е игра на думи! Всеизвестно е, че ние не познаваме достатъчно добре съдържанието на собственото си сърце, откъдето произлизат съкровищата и богатствата на всеки един от нас!
Какво съдържа моето сърце? - завист или омраза, търпение или нетърпение, милост или безразличие, топлина или студенина, смирение или гордост, истина или лъжа...!
Имам ли Любов? - Отговор на този въпрос ще получи всеки един, ако "реши" този тест - теста на Любовта!

1.Любовта дълго търпи! -
Въпрос: Търпелив/а ли съм?

2.Любовта е милостива! -
Въпрос: Милостив/а ли съм?

3.Любовта не завижда! -
Въпрос: Завиждам ли?

4.Любовта не се превъзнася! -
Въпрос: Превъзнасям ли се?

5.Любовта не се гордее! -
Въпрос: Горделив/а ли съм?

6.Любовта не безобразничи! -
Въпрос: Върша ли лоши неща?

7.Любовта не търси своето! -
Въпрос: Държиш ли винаги нещата да стават по твоя начин?

8.Любовта не се раздразнява! -
Въпрос: Раздразнителен/а ли съм?

9.Любовта не държи сметка за зло! -
Въпрос: Отмъстителен/а ли съм?

10.Любовта не се радва на неправдата! -
Въпрос: Одобрявам ли нередните неща?

11.Любовта се радва заедно с истината! -
Въпрос: Истината мой приятел ли е?

12.Любовта всичко премълчава! -
Въпрос: Умея ли да премълчава и да запазя мира в отношенията си с другите?

13.Любовта на всичко хваща вяра! -
Въпрос: Имам ли доверие на хората или съм вечно подозрителен/а?

14.Любовта на всичко се надява! -
Въпрос: Гори ли в мен надеждата или се обезсърчавам много лесно?

15.Любовта всичко търпи! -
Въпрос: Търпелив/а ли съм?

16.Любовта прощава! -
Въпрос: Прощавам ли?

17.Любовта никога не отпада!

1 Корин.13:4,5,6,7,8 ст.

понеделник, 10 ноември 2008 г.

Be..different

When everyone around you wanders, you.. live a meaningful life, life to the fullest When everyone around you thinks only about his needs, you.. simply spread love
When everyone around you complains, you... speak words of encouragement
Be like a sun among all the darkness around you. Smile among the frowning crowd
BE ... DIFFERENT:)